– Derfor interesserer Días Nórdicos i Argentina

Veteran-musikskribenten Alfredo Rosso har både ugentlige radioprogrammer og skriver til Buenos Aires’ musikmagasiner – bl.a. fra Glastonbury og Roskilde Festivalerne, men også Días Nórdicos.

Af Henrik Friis, Días Nordicos, Buenos Aires

Både når det gælder tilskuere og medie-dækning af Días Nórdicos har aktiviteterne i Buenos Aires kastet stor interesse af sig. Omkring 1500 tilskuere til de to koncerter i Buenos Aires by – en pæn viderebygning i forhold til sidste års fremstød, som i forvejen var godt.

th-alfredodsc01268-kopi

Alfredo Rosso – her ved fredagens koncert på spillestedet Xirgu.

Vi har bedt Alfredo Rosso – yderst velanskreven radio- og magasin-journalist med musikken som speciale og deltager på flere Glastonbury såvel som Roskilde Festival’er – om at give sit bud på, hvorfor de unge argentinere er så nysgerrige på at møde op til en aften med relativt ukendt musik:

– Jeg tror succesen for Días Nordicos-projektet her i Argentina, skyldes at folk præsenteres for en god ramme og en velorganiseret række af events med en musik der er sjældent hørt her, og i endnu mindre grad promoted i vores område, siger Alfredo Rosso, der også overværede flere af Días Nórdicos-arrangementerne sidste år (og blev helt solgt af at opleve Lydmor, red.)

– I mine ører er det fordi at musikken lyder familiær – og så alligevel ikke, fordi den indeholder elementer af mystik og en…forførende anderledeshed. Elementer er jo mere eller mindre velkendte, om det så er singersongwriter, indadvendte udtryk eller pop/rock præget at stærk elektronik og percussion, men der er altid det der ekstra element: Jeg kan f.eks. genkende træk fra den nordiske folkemusiktradion eller en særlig “uniqueness” i arrangementerne. Men jeg synes også, jeg hører en særlig spirituel nærhed, som – uanset hvor de kommer fra – er meget indtagende efter min smag. Og det tror jeg har været en hovedfaktor i den hurtige identifikation af musikken i forhold til det argentinske publkum, siger han og fortsætter:

th-dias-nordicos-avisdsc01399-kopi

Teitur og Julia Clara med Días Nórdicos-omtale – medierne følger også med.

– Det jeg oplever fra musikernes side er en åbenhed, et reeelt ønske om at inddrage publikum i musikken, som går videre end den sædvanlige kliché med at få folk til at klappe, danse eller komme op til musikerne på scenen. Og dén varme bliver opfanget af tilskuerne.

Årets sammensætning
Når det gælder denne tredje afdeling af Días Nórdicos i Buenos Aires, mener Alfredo Rosso, at bandsammensætningen i år er den bedste hidtil, “fordi i på samme tid har de skrøbelige, ærlige tekster fra Julia Clara, sammen med herligt uforudsigelige Teitur – hjertevarmt, intelligente tekster og en velkommen hunoristisk sans”:

th-kolstad-med-fans

Sandra Kolstad – sammen med unge argentinske fans ved lørdagens udendørskoncert.

– Så har I har den overbevisende, danse-inviterende Sandra Kolstad, hvor der gemmer sig mere under numrene, end man umiddelbart tror. Og så Liimas sofistikerede musikalske palette, som dykker ned i Efterklangs univers og finder nyt land med stærk struktur – bl.a. pga. Tatu Rönkkö’s stærke percussion.

Godt med workshop
Desuden er Alfredo Ross meget positiv over for det argentinsk-nodriske samarbejde i sidste uges workshop – med de fire argentinske muskkere, Axel Krygier, Mariana Päwrawata, Lucio Matell og Diosque plus to producere – som han kalder “en glimrende nye idé, som kun kan styrke båndene og giver ekstra gensidig interesse – også på tilskuerplan”. Han ser allerede frem til Días Nórdicos år 4.

Og så lige lidt flere tilkskuer-kommentarer – her efter lørdagens open air-koncert i en forstad til Buenos Aires:

th-fire-pigerAntonella, Grecia, Maria Eugenia og Maria Laura (pigerne fra billedet ovenfor sammen med Sandra Kolstad):
Antonella, 22 år: – Jeg havde set om det på facebook – og tog mine veninder med. Det har været godt.
Grecia, 22 år: – Julia Clara rørte noget i mig. Og så Sandra…
Maria Eugenia: 22 år Jeg kunne godt lide Liima – de laver noget musik man ikke har hørt før.
Maria Laura, 19 år: – Det var godt at se Sandra – hun var god til at kommunikere med sit publikum, og Liima havde et andet musikalsk sprog.

th-to-fansdsc01512-kopiMaria Sol og Maria Florencia
Maria Florencia: Vi fik det at vide at en ven, og har lyttet til musikken via facebook. Om vi kunne li det? Ja, Sandra Kolstad – og også Julia Clara – jeg kan godt lide indie-musik.
Maria Sol: For mig var det Sandra –  og så Liima. They played excellent….

 


Foto top: Norske Sandra Kolstad – hun og det øvrige Días Nórdicos-hold får ros for sin publikumskontakt.

– – – –

Días Nordicos støttes af Statens Kunstfond og Nordisk Kulturfond.

kunstfond-kulturfond

Arrangeres i samarbejde med/med støtte fra Innovationsnetværket BrandBase, Nordens institut på Åland, samt pladeselskabet Tutl og Sangskriverforeningen på Færøerne.

dn-2016-logoer