– Vi vil ikke hjem….

Días Nordicos sluttede godt to ugers Latinamerika-turné med tæt-på-oplevelse i Sao Paulo. Stor glæde hos publikum – og hos musikerne med turneen i det hele taget.  

Tekst og foto: Henrik Friis, Días Nórdicos, Sao Paulo

Årets Días Nórdicos-turné i Latinamerika er ovre. Punktummet blev sat i de små timer fredag morgen på Sao Paulo-spillestedet Centro Culturel Rio Verde – et gammelt teater med plads til 300 tilskuere, skabt til lokalbefolkningen i Pinheiros-kvarteret med frønnede gulvbrædder, fin lille hovedsal med balkon og hyggelig atmosfære.

Det var en gensidigt imødekommende aften, for de ca. 250 brasilianere var i den grad ”med” og på tæerne på denne aften med musik fra fjerne egne: Så her kunne man f.eks. opleve ålandske Julia Clara i smilende dialog og kommentar-svar med publikum mellem så godt som alle hendes følsomme ”indie-numre” – i et sæt, der var forlænget i forhold til de øvrige koncerter og kun fortalte at hun har ”mere i posen”.

Man kunne opleve Teitur få brasilianerne til ivrigt og grinende at synge med på færøsk i fod-trampende ”punk-rocket” omkvæd – lige som de fik ”Louis Louis” og Teiturs helt personlige fortolkning af ”Great Balls of Fire” med som ekstra gevinst (for første gang på turen).

Mens norske Sandra Kolstad fik tilråb som ”You’re fucking awesome” som svar på sin ivrige og gestikulerende scene-optræden og danseinspirerende pop – og gav publikum en special-udgave af ”Bling, Bling, Bling” i duet med Julia Clara i storsmilende tillæg. Hun dedikerede også en sang til Lucas, som var blandt tilskuerne og havde rejst i timevis for at se nordmanden (se nedenfor)

Julia Clara – i god dialog med publikum.

Julia Clara: – Noget helt unikt
– It’s been crazy – I don’t wanna go home” var Julia Claras smilende, umiddelbare reaktion, da det hele var færdigt to timer inde i fredagen:

– Jeg har fået så mange gode venner, og vi har talt så meget musik. Jeg har f.eks. talt en del med Teitur om at være singersongwriter – han har jo masser af erfaring, og har givet mig forskellige tips og ideer. Jeg har virkelig været ”mates” med Mariana Päraway i Buenos Aires (Julias makker i workshoppen, red.) – vi var også sammen i fritiden og vi taler om at lave mere sammen. Og Teiturs workshop-makker, Lucio Mantel har jeg også været tæt på. Det har været en unik oplevelse. Noget helt specielt, som ellers ikke ville ske – og så har det også været så inspirerende, at jeg har fået skrevet skitser til en del nye sange undervejs, siger Julia Clara, som nu skal hjem og afslutte sin kommende ep.

Sandra Kolstad inviterede Julia Clara med på scenen i “Bling Bling Bling”.

Sandra Kolstad: – Kaotisk – på en positiv måde
– Det har været fantastisk. Og det har været kaotisk på en positiv måde – vi har mødt så mange fantastiske mennesker og har fået SÅ god respons, siger norske Sandra Kolstad om mødet med publikum i Peru, Argentina, Uruguay og Brasilien:

– Men midt i kaos var det rigtigt godt med alle dagene i Buenos Aires – især workshoppen og samarbejdet med Diosque. Og så har mødet mellem alle os nordiske musikere fungeret godt – vi har jo alle trukket i samme retning, og det har været et godt match, både musikalsk og menneskeligt. Et rigtig godt sammenhold. Og jo, turen har vel også fortalt mig, at der ér stor interesse for den nordiske kultur. Også herude. I dag har jeg f.eks. mødt en fan, som er rejst i fire timer for at komme hertil for at høre os. De har også været fine fan-reaktioner i de andre lande. Bare da vi annoncerede turen, skrev fans f.eks. fra Mexico og bad til, at vi også ville komme der… så folk kender os herude. Vi har da også fået udsolgt af alle de plader vi havde med, siger den berlinsk bosatte nordmand.

Teitur – i færøsk-brasiiansk fællessang.

Teitur: – Minder os om de ting musikken kan
– Det var et anderledes publikum her i Sao Paulo – de var mere up-front. Og der var en god respons og reaktion, Så kort et besøg (i Brasilien, red.) får en til at ønske sig mere – man har ikke været her nok. Men det virker til at være et meget åbent og frit miljø
lød Teiturs umiddelbare kommentar.

– Ellers har det været en fantastisk tur. Der har været en god energi mellem de deltagende musikere – også i workshoppen (i Buenos Aires, red.). Rigtig gode kultur-clashes. Det har været kaos – man ved ikke rigtigt hvad der sker. Men reaktionen fra publikum har været sød. Og det påminder os om de ting, der er i musikken – de ting musikken kan. Det er et globalt sprog. Så egentlig har det været rigtigt ”nemt”. Og betryggende. Men selvfølgelig har vi også mødt ”den lyse side” af Sydamerika – og har været i de tryggeste rammer.

– Men jeg synes turen har vist, at man også godt kan godt spille ”mærkelige” sange for publikum, også på færøsk. Og det får mig til at tænke på, om vi måske skulle have sunget flere sange på vores eget sprog i stedet for at vi alle synger på engelsk – det er jo lidt mærkeligt. Måske man skulle tænke på det i fremtiden…?

Fan på fire timers rejse..
Vi slutter minderne fra den sidste Latinamerikanske aften på 2016-turen med et par tilskuer-kommentarer:

Cairo (inden Sandra Kolstad):
– Jeg kom fordi, jeg interesserer mig for nordisk kultur. Og så læser jeg svensk på universitetet.
Interessen startede med Björk – og så udviklede det sig derfra. Først med islandske kunstnere, så med de øvrige lande. Især den elektroniske musik – men også andre: When Saints Go Machine, Casiokids, Robin. I aften? Teitur var bare super…

 

Lucas (her sammen med Sandra Kolstad):
– Jeg er vild med Sandra Kolstad. Jeg bor i byen Paulinia og har rejst flere timer for at komme hertil. Egentlig er jeg vild med Asbjørns musik (den danske sanger, red.). Da jeg så et foto af ham sammen med Sandra, så begyndte jeg at tjekke hendes musik ud – på YouTube, Spotify, Bandcamp – og så følger jeg JaJaJa Music. Jeg så om koncerten på Facebook, og så skulle jeg bare afsted. Jeg troede jo aldrig, hun ville komme – så stort et navn er hun jo ikke internationalt, så jeg føler mig enormt heldig.. Jeg kan godt lide Sandras originalitet – hun får tilskuerne til at føle sig velkomne. Jeg elsker nordisk kultur. Der er en simpelhed og naturlighed i mange af sangene. Og jeg fortæller også om det på IndieXindie-bloggen, som jeg er med til at skrive for.

Heitor (t.v. – sammen med kammeraten Leonardo):
– Jeg er kommet på grund af Teitur. Jeg har fulgt ham siden hans debut-album ”Poetry & Aeroplanes” (2003, red.). Hans koncert i aften var virkelig god – jeg synes bare, han skulle have spillet endnu mere. Ellers kan jeg godt lide nordisk musik og følger også Tobias Fröberg (Sverige, red.) og Ane Brun (Norge. Red.) fra Norden. De andre navne i aften var også gode, men Teitur var bedst…

 

 

Helen (t.h. – sammen vennerne Gustavo og Karolina):
– Jeg kender Días Nórdicos fra Madrid, hvor jeg har boet. Så da jeg så det på Facebook, skulle jeg bare afsted, for jeg kan godt lide deres arrangementer – også her, selv om Madrid var kultur generelt og ikke kun musik. I aften var Sandra Kolstad min favorit. Det show nød jeg virkelig.

– – –

Foto top: Teitur og det øvrige Días Nórdicos-hold havde meget tæt kontakt med publikummet i Sao Paulo.

Días Nordicos støtttes af Statens Kunstfond og Nordisk Kulturfond


Arrangeres i samarbejde med/med støtte fra Innovationsnetværket BrandBase, Nordens institut på Åland, samt pladeselskabet Tutl og Sangskriverforeningen på Færøerne.